Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Cem Say ile yeni kitabı “Yeni Dünya, Yeni Ağ: Bilgi Biliminin Bakışıyla Evren, Hayat, ve İnsanlığın Yükselişi” üzerine konuştuk.
Ekim 2018'de, Prof. Cem Say ile, bir önceki kitabı "50 Soruda Yapay Zekâ" üzerine konuşmuştuk: Özet, kaynaklar ve podcast kaydı: Prof. Cem Say'la '50 Soruda Yapay Zekâ'
"Yeni Dünya Yeni Ağ" (2020), içinde pek çok renkli anekdot barındıran, geleceğimizle ilgili zor soruları kolay okunabilir bir açıklıkla anlatan keyifli bir kitap.
Bu haftaki tartışmayı, Bilgi Çağı'nda yapay zekâ ile mümkün olacak gelecek tasavvurlarını konu ederek sürdürdük.
— / —
Konuğumuz Prof. Cem Say, "Yeni Dünya Yeni Ağ" kitabının "Sağlık, Ölüm ve Ötesi" başlıklı bölümünde, yapay zekâ teknolojilerinin Tıp alanındaki katkılarını tartışıyor ve şu soruyu soruyor:
Ölümsüzlük mümkün mü?
"Ölümsüzlüğe ulaşmanın" yollarından birisi, zihnimizin içeriğini, yani hafızamız ve kişilik özelliklerimizle ilgili bütün bilgileri, beynimizden alıp dışsal bir dijital ortama nakletmek, yani bir bilgisayara indirmek ve orada, istediğimizde başka beyin ve bedenlere yüklenebilecek biçimde, sınırsızca var olmasını sağlamak olabilir.
— / —
Elon Musk, geçmiş birkaç programda tartıştığımız gibi, tam da bunun, yani zihnimizi bir bilgisayara indirmenin (ve sonra başka bir beyine yüklemenin), Neuralink teknolojisiyle yakın gelecekte mümkün olacağını iddia ediyor.
Musk'ın yakında gerçek olacağını iddia ettiği bu "zihin nakli" ihtimali, "Yeni Dünya Yeni Ağ" kitabında ele alınan "ölümsüzlüğün üç yolu"ndan birisi.
Ama konuğumuz, "zihnimi bir yere 'indirtme' fikrine çok mesafeliyim" diyor ve bir çok açıdan gerekçelerini aktarıyor.
Ben de bu düşünceye katılıyorum. "Zihin nakli" ilkesel olarak günün birinde belki mümkün olabilir, ama yakın gelecekte gerçekleşeceğini hiç sanmıyorum. Neuralink teknolojisiyle gerçekleşmesiyse, hepten ihtimal dışı.
Neuralink üzerine iki program daha yaparak bu konuya geri döneceğiz.
— / —
Haftaya, Nöro-Ekonomi, Nöro-Felsefe, Nöro-Hukuk'un ardından ortaya çıkmış olan "Nöro-İlahiyat" tartışmasını ele alacağız.
Neuralink benzeri teknolojilerle üretilmiş olan "Tanrı-Kaskı" deneyleri, dini inançlar ve Tanrı'nın varlığı konusunda ne söylüyor, bunu tartışacağız.